Sommer / Efterår Fiskeri

Af Orla Bertram Nielsen

I maj er der næsten kun bækørreder tilbage i Trend Å og de kan bl.a. andet findes på foreningens øverste strækning fra Dambruget op til Hornum (Se kortet). Der er ikke så mange bækørreder i åen, så vi må passe godt på dem.

I løbet af juni starter havørredernes gydevandring i Trend Å. Fra starten af juli er der som regel allerede pænt med fisk i åen og opgangen fortsætter hele efteråret…

Sommerfiskene er tit “nemmest” at fange. De har stadig lidt af huginstinktet i behold, selvom de ikke tager nævneværdig føde til sig i ferskvand!

 

Grøden i åen bliver som regel slået to gange i løbet af sæsonen for at sikre, at vandet kan strømme fra marker og enge.

Umiddelbart efter grødeskæring er der tit godt fiskeri, fordi fiskene flytter rundt for at finde nye standpladser.

Standpladserne er som regel de samme som om vinteren. Men da der er flere fisk i opgangsperioden, stiller de sig mange flere steder. F.eks. i dybe render mellem grødebuske eller under udhængende grenværk. Prøv at “læse vandet” og HUSK alle observationer af fisk!

Havørreder er altid sky, så klæd dig i naturens farver. Bevæg dig let og forsigtigt og udnyt skjul i terrænet.

 

Hold øje med vejret:

En rigtig varmebølge gør hurtigt Limfjorden iltfattig – og ørrederne trækker op i det friskere åvand. I denne situation fortsætter en del havørreder med at æde og kan af og til fanges på tørflue.

En kraftig pålandsvind/storm sender tit nye fisk op i åen. Krøller vandoverfladen og gør dig mindre synlig for fiskene.

Kraftig nedbør farver vandet og får det til at stige. Det lokker også nye fisk op – Både regn og blæst fremme dagfiskeri med alle metoder, især orm og spin.

Når åen bliver lav og klar som sprit er skumrings- og natfiskeri mest givende, men det kræver, at du kender strækningen på forhånd gennem dagfiskeri.

Spinnefiskeren vælger i skumringen agn, der går højt i vandet. Især små 5 cm.s flydende woblere er gode,f.eks. Niels Master eller Rappala – men dyre at miste.

Fluefiskeren vælger flydeline og starter med de mindste fluer st. 12-8 og slutter i mørket med noget større fluer st. 10-4. Forfangsspids bør som regel være over 0.25.

Små fluer er f.eks. Jysk Chillimps, Red Tag, Red Pennell, Black Zulu og mange flere.

Større fluer kunne være div. muddlers som f.eks. Trendy, Jans Lille Sorte, Shrimpo, Uldsok, Golddigger, Zonkers m.fl.

Ellers grej som til grønlænderfiskeriet. Generelt kan du fiske hurtigere og højere i vandet.

Sidst på efteråret kommer der ofte nogle regnbueørreder, ” Steelheads” op i åen fra Limfjorden.